6. Strategi

6.1. Forretningsgrundlag

VUC Storstrøms forretningsgrundlag etablerer grundlaget for bestyrelsens overordnede styring af VUC Storstrøm og medvirker til at styrke dialogen omkring udviklingen af VUC Storstrøms ydelser mellem bestyrelse, brugere, medarbejdere og ledelse.

Forretningsgrundlaget bidrager til, at VUC Storstrøm løbende udvikler sine ydelser både med hensyn til indhold, kvalitet, fagligt niveau og effektivitet.

Forretningsgrundlaget sikrer en overordnet sammenhæng og udviklingsretning i VUC Storstrøm med henblik på at opbygge en fælles kultur i organisationen og sikre en målrettet pædagogisk udvikling af VUC Storstrøms uddannelser samt kompetenceudvikling af medarbejdere og ledelse.

Forretningsgrundlaget omfatter en række overordnede mål, der af bestyrelsen prioriteres som retningsgivende for styringen og udviklingen af VUC Storstrøms virksomhed. Til målene knyttes en række handlinger, der fører til den samlede målopfyldelse. De konkrete handlinger, der skal føre til den samlede målopfyldelse, kan være gældende for hele VUC Storstrøm eller dele heraf. Det er derfor muligt at opstille afdelingsspecifikke handleplaner. Forretningsgrundlaget angiver således en ramme for den samlede organisation, VUC Storstrøm, men åbner også muligheder for, at de enkelte afdelinger kan udvikle sig forskelligt inden for rammerne af forretningsgrundlaget. Forskellighederne kan eksempelvis være begrundede i variationer i brugersammensætning, i uddannelsesniveau/-behov og mulige samarbejdsrelationer fra lokalområde til lokalområde eller andet.

Link til VUC Storstrøms forretningsgrundlag

6.2. Idé- og værdigrundlag

6.3.Strategi for VUC Storstrøm (2022-2026)

VUC Storstrøms strategi for perioden 2022‐2026 skal ses i lyset af en række store forandringer og udfordringer i markedet. Det er en strategi, der rammemæssigt bygger videre på den forrige strategi ‐ og tager afsæt i indsatser, der dels skal konsolidere men også transformere VUC Storstrøm til et nyt marked.

Overordnet set betyder det, at der stadig vil være fokus på kerneområderne; HF, Hf-enkeltfag, AVU, FVU, OBU og VEU/VUC‐erhverv.

Strategien for perioden 2022‐2026 har således fokus på at imødekomme den demografiske og beskæftigelsesmæssige udvikling i dækningsområdet, men har også blik for regionale, nationale ‐ og internationale udviklingspotentialer.

Strategien har øget fokus på indsatsområder som hybrid tilrettelæggelse af undervisningen, mere tidsmæssig fleksibel tilrettelæggelse af undervisningen, studiemiljø, trivsel i organisationen blandt kursister og medarbejdere samt grøn omstilling og bæredygtighed. Desuden kigger strategien ind i en transformation, hvor flere voksne borgere i forskellige jobsituationer skal opkvalificeres, og denne peger derfor på en udvikling af VUC‐erhverv i retning af et kursus‐ og kompetencecenter.

Det er målet, at VUC Storstrøm – i brede og tætte samarbejder med andre aktører i uddannelses – og arbejdsmarked ‐ konsoliderer og styrker sin position som en toneangivende uddannelsesaktør indenfor voksen ‐ og efteruddannelsesområdet.

Strategien for VUC Storstrøm for perioden 2022‐2026 falde i fire sammenhængende
dele, som består af:

  •  Vision
  • Mission
  • Strategiske pejlemærker
  • Operationel strategimodel

Strategien er tænkt i et emergerende perspektiv, hvor der hurtigt skal være mulighed for at tilpasse og skabe handling i forhold til de uddannelsespolitiske samt markedsmæssige strømninger, der må forventes i perioden 2022‐2026.

Strategi for VUC Storstrøm 2022-2026


Strategimodel 2022-2026

Her ser du strategimodellen for VUC Storstrøm.

6.4. Ledelsesmæssige pejlemærker

6.5 Kodeks for undervisning i den hybride skole

VUC Storstrøm er en hybrid skole. Undervisning i en hybrid skole kræver høj grad af digital understøttelse for at sikre uddannelsesmuligheder til så mange borgere som muligt i Storstrømsområdet. Derudover bidrager den hybride og digitale skole til kursisternes digitale dannelse og uddannelse.


Hybrid skole dækker flere varianter af hybride undervisningsformer, herunder samtidig undervisning af kursister, som er placeret på flere matrikler og samtidig undervisning af kursister, som er på forskellige niveauer.


For at kunne undervise i den hybride skole er det nødvendigt, at undervisere er digitalt og didaktisk parate til at opbygge relationer og skabe læring i det hybride miljø.

Som underviser i den hybride skole VUC Storstrøm forventes det af dig:
1. At du er loyal overfor VUC Storstrøms status som hybrid skole i dit møde med kursister og eksterne samarbejdspartnere.

2. At du har eller hurtigt tilegner dig de digitale kompetencer, som er nødvendige for at undervise i den hybride skole, herunder:

• At du etablerer en back-up løsning (MS Teams) i tilfælde af pludseligt opståede tekniske udfordringer i det hybride set-up
• At du i undervisningen følger op på den generelle IT-introduktion, kursisterne bliver tilbudt i starten af hvert semester
• At du efterspørger hjælp, sparring m.v., når du oplever behov for det.

3. At du har eller hurtigt tilegner dig de didaktiske kompetencer, som er nødvendige for at tilrettelægge og gennemføre hybrid undervisning, herunder:

• At du kontinuerligt arbejder for at sikre deltagelse og involvering af alle kursister
• At du har fokus på læringsprocessen i det hybride set-up
• At du er nysgerrig på digital didaktik og tilrettelæggelse – både din egen og dine kollegers
• At du tydeligt rammesætter undervisningsformen for kursisterne i forbindelse med holdstart – jeres interne forventningsafstemning i det hybride rum
• At du for hver undervisningsgang sikrer, at alle kursister har adgang til forløbet
• At du aktivt inddrager studiegrupper, hvor det er didaktisk relevant
• At du efterspørger hjælp, sparring m.v., når du oplever behov for det.

4. Når du underviser hold, som er placeret på flere matrikler, forventes det, at du veksler din fysiske tilstedeværelse mellem matriklerne for at skabe bedst mulig relationsopbygning til alle kursister og skabe et tværgående læringsrum for alle kursister, herunder:

• At du tager ansvaret for alle kursisters læring og progression, uagtet hvor kursisterne befinder sig fysisk
• At du er det aktive sociale bindeled mellem kursister på forskellige matrikler
• At du efterspørger hjælp, sparring m.v., når du oplever behov for det.

Kodeks for undervisning i den hybride skole