8. Politikker
VUC Storstrøms politikker er gældende for alle medarbejdere. Politikkerne beskriver hvilke principper og procedurer, der er gældende i det daglige arbejde.
8.1. Personalepolitikken
VUC Storstrøms personalepolitik skal medvirke til at sikre VUC Storstrøm som en attraktiv, udfordrende og motiverende arbejdsplads.
Personalepolitikken beskriver rammerne for opgaveløsningen i VUC Storstrøm og medvirker herved til, at arbejdet tilrettelægges således, at arbejdsopgaverne bliver så varierede og forskelligartede, som det er muligt. Personalepolitikken beskriver, hvordan VUC Storstrøm som en tidssvarende uddannelsesinstitution opstiller udviklende og fleksible rammer for alle medarbejderes opgaveløsning, og bidrager hermed til, at hver enkelt medarbejder føler et medansvar for den samlede opgaveløsning.
Personalepolitikken beskriver vilkår for opgaveløsningen i VUC Storstrøm, samt de mål og værdier der ligger til grund for den måde, medarbejderne løser deres opgaver på. Personalepolitikken udgør tilsammen med Moderniseringsstyrelsens personale administrative vejledning og øvrige regler om løn- og ansættelsesvilkår vilkårene for ansatte på VUC Storstrøm.
Personalepolitikken er fundamentet for, at VUC Storstrøms medarbejdere til enhver tid er i stand til at løse deres samfundsmæssige og uddannelsesmæssige opgaver til gavn for studerende og borgere i VUC Storstrøms dækningsområde.
Personalepolitikken er et udtryk for de forventninger og krav, som ledelse og medarbejdere kan stille til hinanden. Den tilsigter at give lige muligheder for alle ansatte og at fjerne enhver form for forskelsbehandling begrundet af køn, seksuel orientering, alder, religion, politisk anskuelse, national, social eller etnisk oprindelse.
Det forventes, at personalepolitikken for VUC Storstrøm efterleves på alle VUC Storstrøms enheder, og personalepolitikken gælder for alle ansatte ved VUC Storstrøm.
Personalepolitikken tages op til drøftelse en gang årligt i VUC Storstrøms Samarbejdsudvalg.
8.1.a Forhold til kursister
På VUC Storstrøm er det uforeneligt for ansatte at indlede forhold til nuværende kursister.
8.1.b. Sygefraværspolitik
Sygdom er ikke alene en privat sag, men en fællessag for medarbejderen og VUC Storstrøm, derfor henstilles det, at alle sygemeldte medarbejdere indgår i en løbende dialog om sygdomsforløbet med ledelsen. Både medarbejdere og ledelse har et ansvar for at minimere sygefraværet og forebygge langtidssygdom.
8.1.c. Seksuel chikane
På VUC Storstrøm skal alle behandle hinanden med respekt. Det betyder bl.a. at krænkende handlinger af seksuel karakter og al form for uønsket seksuel opmærksomhed er helt uacceptabelt.
8.1.d. Mobbepolitik
Mobning er uacceptabelt på VUC Storstrøm, og vi vil aktivt forebygge, at det finder sted, og gribe ind når det forekommer. Indkomne klager over mobning tages meget alvorligt.
8.1.e. Stresspolitik
”Stress defineres som et særligt forhold mellem personen og omgivelserne, der opfattes som en belastning af personen, eller som overstiger hans eller hendes ressourcer, og truer hans eller hendes velbefindende.”
Stress er individets reaktion på en belastning, der både kan være fysisk og psykisk.
Formålet med VUC Storstrøms stresspolitik er at
- reducere forekomsten af stress på arbejdspladsen
- etablere en fælles holdning til stress
- alle medarbejdere og ledere sætter stress på dagsordenen og tager ansvar for det psykiske arbejdsmiljø og
- der er klarhed over, hvem der har ansvar for hvad, når der skal gribes ind overfor stress.
MUS-samtaler, måling af sygefravær, MTU og udarbejdelse af relevante personalepolitikker er redskaber til at identificere og forebygge stress på VUC Storstrøm.
Konkret handling ved stress
Hvis man som ansat hos VUC Storstrøm oplever stress skal man tage kontakt til nærmeste leder, som har ansvaret for den videre handling. Man kan også henvende sig til sin tillidsrepræsentant (TR) eller arbejdsmiljørepræsentant (AMR).
8.1.f Mailpolitik
Alle ansatte hos VUC Storstrøm får ved ansættelsesstart en mailkonto. Det forventes, at man minimum en gang pr. arbejdsdag læser og besvarer mail.
Det forventes ligeledes at der bliver besvaret på mødeindkaldelser via outlook.
8.1.g. Alkohol og misbrug
Overordnet er holdningen i VUC Storstrøm, at alkohol og arbejde ikke hører sammen. Det samme gælder for euforiserende og narkotiske stoffer.
Læs personalepolitikken - alkohol og misbrug her.
8.1.h. Rygepolitik
VUC Storstrøms rygepolitik skal medvirke til at begrænse generne ved rygning på VUC Storstrøms afdelinger. VUC Storstrøm er en røgfri arbejdsplads til gavn for sundhed og indeklima.
Rygning er derfor ikke tilladt indendørs på VUC Storstrøm.
Rygning er kun tilladt på de markerede områder.
8.1.i Ligestilling og ligeværd
VUC Storstrøm accepterer ikke diskrimination af nogen art på grund af køn, alder, etnisk baggrund, sprog, handicap, religion, politisk eller anden anskuelse, social eller anden samfundsmæssig stilling.
Vi tilfører organisationen ressourcepersoner og fremmer en alsidig sammensætning af medarbejdere med henblik på at udvikle kvaliteten af arbejdet.
Ligestillingspolitikken handler ikke om at fravige kravet om at ansætte de bedst kvalificerede ansøgere ved at se bort fra nødvendige kvalifikationer og give fortrinsret til særlige grupper. Det er den enkeltes faglige og personlige kvalifikationer, som skal være afgørende i ansættelsessituationen.
Ligestilling er imidlertid mere end formel ligestilling. Ligestilling skal ikke mindst komme til udtryk i dagligdagen, hvor ledere og medarbejdere, må stille sig åbne for utraditionelle måder at definere opgaven og udføre arbejdet på. Reel ligestilling tager udgangspunkt i, at personer fra forskellige grupper i samfundet - forskellige med hensyn til køn, alder, etnisk baggrund og sociale forhold med videre - somme tider må behandles forskelligt for at behandles lige.
8.1.j Social kapital herunder puljejob og aktiveringsordninger
Formålet med job på særlige vilkår, puljejob og aktiveringsordninger er at integrere personer, der har vanskeligt ved at opnå en fast tilknytning til arbejdsmarkedet, herunder personer med nedsat arbejdsevne.
VUC Storstrøm vil leve op til sit sociale ansvar ved at have et vist antal stillinger på særlige vilkår.
Der er udarbejdet en handleplan (Se bilag 11 i Personalepolitikken), der beskriver, hvilke foranstaltninger der iværksættes, for at ansætte på særlige vilkår.
Samarbejdsudvalget godkender handleplanen og inddrages i beslutningen vedrørende antallet af personer med job på særlige vilkår.
Det forudsættes, at ansættelser der foretages i henhold til aftalen om job på særlige vilkår, ikke medfører afsked af allerede ansatte.
For medarbejdere som allerede er ansat, vil skolen gøre mest muligt for at fastholde medarbejdere med nedsat erhvervsevne.
Ansættelser på særlige vilkår, der medfører udgifter i VUC Storstrøms lønsystem, følger VUC Storstrøms ordinære ansættelsesprocedure.
Ansættelser på særlige vilkår kan aftales af uddannelseschefen. Uddannelseschefen har i givet fald ansvaret for forløbets gennemførelse, herunder introduktion af medarbejderen og orientering af afdelingens øvrige medarbejdere.